FN-rollspel - julafton för en lärare

Vår skola är en certifierad FN-skola och det är stort - riktigt stort! Vi är ett gäng lärare som har arbetat med detta och den här veckan genomför våra elever ett rollspel där de är olika delegater från 14 av FN:s medlemsnationer. Under tre dagar har de slitit sitt hår och skrivit fem stycken resolutioner i frågorna: Kampen mot internationell terrorism, stärkandet av kvinnors rättigheter, klimatfrågan, Sudan/Darfur och hur man ska stoppa spridningen av HIV och aids i Afrika och Asien. Det är med andra ord inga lätta frågor vi har bett våra elever fördjupa sig i. Tanken är att de ska ta reda på hur deras land (t ex Pakistan) står i Sudanfrågan. Den första frågan vi får dag ett är: vad är syftet och målet med det här? Då suckade vi tungt och trodde att det skulle bli en tung vecka MEN ack så fel vi hade! Våra elever har slitit som djur och de är sååååå duktiga! De hänvisar till konventioner och protokoll, imperialism och kapitalism. Vi lärare har gått runt med gåshud i flera dagar nu.

Idag hade vi invigningen av generalförsamlingen. Under stor pompa och ståt tågade våra elever in till respektive lands nationalsång - bugade för FN-flaggan och för publiken. Utbildningschefen Anna-Bella Kraft invigningstalade om Södertäljes internationalisering och även vår egen rektor Eva öppningstalade. Efter det höll en delegat från respektive land sitt öppningsanförande för att visa på hur deras land står i en fråga och återigen: VAD DE ÄR DUKTIGA!!!

I skrivandets stund håller eleverna på att lobba för sina resolutioner och försöka få stöd från andra länder. I morgon är det generalförsamling med förhandlingar, debatter och voteringar.

Vaknade klockan fyra i morse med pirr i magen...DET HÄR ÄR JULAFTON FÖR EN LÄRARE!!!

YS

Anna - Member Of The Approval Panel

Kommentarer
Postat av: Republic of Cuba

Vi i Cuba tycker att detta har varit av stort värde och vi är väldigt glada att få ha varit delaktiga i detta FN-rollspel.
Dock lite synd att ingen av våra resolutioner gick igenom, men i övrigt grymt jävla kul!!

P.S Tack för det fina priset =)
Over and out Fidel Castro

2008-05-23 @ 14:20:40
Postat av: Annan delegat från Cuba.

Högt ärade generalsekretare, ordförande, ärade delegater och kamrater.
Det är ju nästan så att man får en liten tår i ögat av att läsa dessa vackra ord.
Det är dessutom nästan så att man vill gå kvar i skolan ett år till för att göra det igen. Njaej förresten ;) men NÄSTAN.

Delegaten från Cuba lämnar över ordet till ordföranden.

2008-05-23 @ 16:38:57
Postat av: Islamska republiken Pakistan

Pakistan vill betona sitt medhåll i Cubas beröm, och gratulera Anna och övriga lärare för en bra planerad vecka! Pakistan tackar för sig.

2008-05-23 @ 16:45:49
URL: http://emmaxposed.blogg.se
Postat av: Malin

Konungariket Danmark kan icke göra annat än att hålla med föregående talare! Delegatet av Danmark vill tillägga att nästa gång önskar De att vara generalsekreterare. Vilken makt, riktigt eminent!

2008-05-27 @ 23:45:01
URL: http://malicious.blogg.se/
Postat av: Angelica (Leka)

Högt ärade ordförande!
De va en riktigt rolig vecka, och ni lärare skötte er bra ni också. Ett minne för livet även fast det va nervöst framme i talarstolen.

Konugariket Storbritannien och Nordirland tackar för en trevlig vecka och önskar lycka till i framtida FN rollspel.

God save the Queen!

2008-05-28 @ 10:30:59
Postat av: Johanna

Åhh, vad söta alla är! Jag blir rörd till tårar så bra var alla! Nästa års Spme & FoFi3 får en tuff match att hålla samma nivå!
Ses i morgon, gullmars halv åtta, JAG köper latte!
Puss

2008-05-28 @ 20:08:05
URL: http://jojojohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0